Titlu: Tarotul - Magia in cotidian
Autor: Hajo Banzhaf
Număr de pagini:
24,00RON
Cărțile nu mint“ este o afirmație binecunoscută, care provine din finalul poeziei „Ghicitoarea în cărți“ de Adalbert von Chamisso. Ce merită să reținem din ea? Oare chiar ne putem baza pe Arcane sau, până la urmă, totul este pură întâmplare?
Da, este o întâmplare, dar nu una oarecare, ci una importantă. Această idee ar trebui să ne încânte. Pentru mulți, întâmplarea este ceva lipsit de însemnătate, arbitrar și, uneori, chiar absurd, ei neînțelegând cum poate fi luată în serios o conjunctură oarecare, atâta timp cât, punând aceeași întrebare succesiv, putem extrage Arcane diferite.
Acest lucru este adevărat, în parte, dar nu ne spune nimic, căci natura întâmplării constă tocmai în faptul că nu se repetă sistematic. A dovedi ceva repetând un experiment oarecare și constatând că, de fiecare dată, se ajunge la același rezultat este o metodă verificată în lumea rațională. Pentru ca aceste experimente să se desfășoare fără probleme, în laborator se creează condiții experimentale, înlăturându-se pe cât posibil factorii subiectivi. Dacă în cazul acestor experimente, întâmplarea reprezintă un factor perturbator, ce trebuie evitat cu orice preț, în universul Tarotului, ea conferă cea mai importantă sursă de informație. De aceea, în acest caz, nu se pretează metoda verificării obiective. Semnificația Arcanelor este dată tocmai de conjunctura unică, întâmplătoare, în care privirea se oglindește într-un mod magic. Faptul că nu este o experiență repetabilă este irelevant. Am putea face o paralelă cu lumea viselor: atunci când avem un vis semnificativ, nu este nevoie să se repete cinci nopți la rând pentru a-l lua în serios. De aceea, și când folosim Arcanele de Tarot, doar prima extragere este decisivă. Dacă repetăm procedura, ele fie vor avea o semnificație secundară, fie nu vor avea nici un fel de valoare.
|