Librarie online Cartile Adevarul
  Categorii librarie online Edituri librarie online

  Librărie » Beletristica si critica » Comentarii

  Winnetou (2 volume)
  [Karl May]

  Winnetou (2 volume)

  Titlu: Winnetou (2 volume)

  Autor: Karl May

  Editura: Regis

  Colectia: Aventura-Regis

  Pagini: 950

  18,00RON
  scris de: Little Green Men Data adăugării: joi 11 iunie, 2009
  Winnetou este un erou amerindian fictiv ce apare în mai multe romane scrise de Karl May (1842-1912, unul dintre cei mai bine cotați autori germani ai tuturor timpurilor, cu aproape 200 de milioane de exemplare ale cărților sale vândute în întreaga lume), dintre care cele mai cunoscute sunt volumele trilogiei Winnetou. Narațiunea romanelor este la persoana întâi, din prisma lui Old Shatterhand, care îl întâlnește pe Winnetou în urma unui conflict dramatic inițial. Ulterior, intre Old Shatterhand și apașul Winnetou se stabilește o prietenie trainică; cu multe ocazii, cei doi dau dovadă de abilități de luptă deosebite, însă și de compasiune față de oameni, portretizând credința în bunătatea intrinsec umană, constant amenințată de inamicii răuvoitori.

  Un rol important îl joacă sentimentele și valorile non-dogmatice creștine, astfel că eroii lui Karl May sunt de multe ori descriși ca americani de origine germană.

  Winnetou a devenit șef de trib al apașilor Mescalero (și apoi al tuturor apașilor, incluzând triburile Navajo) după uciderea tatălui său Intschu-tschuna și a surorii sale Nscho-tschi de banditul Santer. Calul lui Winnetou purta numele de Iltschi ("Vânt"), iar arma utilizată de erou era o pușcă faimoasă denumită Arma de argint, o pușcă cu țeava dublă, decorată cu ținte din argint. După ce Old Shatterhand a devenit fratele de sânge al lui Winnetou, a primit în dar calul Hatatitla ("Fulger"), fratele lui Iltschi.

  Romanele din seria Winnetou simbolizează, într-o anumită măsură, dorința romantică pentru o viață simplă, în stransă legătură cu natura. De fapt, popularitatea seriilor se datorează în mare parte abilității povestirilor de a încorpora multe din idealurile europenilor privind un mediu cât mai aproape de natură.

  Eroii lui Karl May sunt arhetipuri ale culturii germane și au avut de fapt puțin de-a face cu adevăratele culturi amerindiene. "Winnetou este nobil pentru că însumează aspectele superioare ale unei culturi amerindiene altminteri "decadente" și trăsăturile romantice ale civilizației germane prin viziunea proprie a autorului însuși, adoptate în mod natural. Cu scurtă vreme înaintea morții sale, apașul Winnetou cere să îi fie cântat imnul religios Ave Maria, iar moartea sa este sanctificată prin trecerea la creștinism."

  Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
  Înapoi Scrie comentariu
  Promo

  Acasă | Căutare | Catalog | Edituri | Newsletter | Contact | Informații | ANPC | Hartă site

  Copyright © 2009 librarie-online.com · designed by WebDesign · powered by Global Net Sales.