Librarie online Cartile Adevarul
  Categorii librarie online Edituri librarie online

  Librărie » Beletristica si critica » Science-Fiction » Comentarii

  Foc in adanc
  [Vernor Vinge]

  Foc in adanc

  Titlu: Foc in adanc

  Autor: Vernor Vinge

  Editura: Nemira

  Colectia: Science Fiction

  Pagini: 928

  49,90RON
  scris de: Little Green Men Data adăugării: miercuri 03 iunie, 2009
  Cu Foc in adanc, Vernor Vinge a castigat premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF in 1993. Vinge a creat un concept nou, unic si orginal asupra naturii galaxiei, unde legile fizicii variaza in functie de locatie. Potentialul de inteligenta cel mai mare se gaseste la marginea universului, unde se pot gasi entitati cu o inteligenta precum cea a calculatoarelor, cu mult peste inteligenta biologica a creierului oricarei fiinte.

  Aceasta este o carte absolut fantastica. Sunt atat de multe idei extraordinare explorate in acest roman! La marginea galaxiei, departe de constrangerile fizicii, calatorii mai rapide decat viteza lumina sunt posibile, si inteligenta transcendenta infloreste catre o complexitate care depaseste puterea de intelegere umana. Cautand dupa cunostiinte demult ingropate intr-o lume uitata de timp, un grup de cercetatori descopera un vechi artificact si trezesc o entitate cu puteri incredibile, Blight, care distruge mi de lumi prin inrobirea tuturor inteligentelor naturale sau artificiale.

  Este de departe cel mai bun roman hard SF pe care l-am citit. Exploreaza motivatiile si abilitatile unei entitati care a depasit conditia umana spre "putere" (o fiinta cu puteri, abilitati asemeni zeilor) si cum o astfel de dezvoltare poate aparea. Accentul narativ este focalizat asupra unui grup "pestrit" de salvatori asupra carora a "cazut" sarcina de a distruge aceasta putere. Unul dintre membri echipajului este Pham Nuwen (cheia distrugeri lui Blight), cu care poate v-ati mai intalnit (sau va veti intalni) intr-un alt roman al lui Vinge: A Deepness in the Sky.

  Aceasta carte are de toate. Aventura la o scara colosala, caracterizari profunde, intriga geniala, suspans, dragoste, genocid, fiinte complexe - extraterestri - si, mai presus de toate, o parte incredibil de bogata din acea calitate speciala a science fiction-ului, investigatia speculativa a altor lumi, alte entitati, si alte modalitati de a fi si exista. Una dintre cele mai interesante lucruri pe care acest roman o descrie este desertaciunea vietii si civilizatiei. Autorul descrie cu nepasare disparitia unor vechi civilizatii, ca si cum acesta este un lucru normal facand parte din regulile sau ciclul universului, facand-ul astfel sa para mult mai vast si mai vechi decat ne-am putea imagina.

  Un alt aspect interesant al lumii descrise in acest roman este concentrata asupra studiului unei specii interesanta care vietuieste in haita. Individual aceste fiinte nu sunt mult mai inteligente decat niste caini, insa impreuna, in grupuri de 3, 4 sau mai multi poseda niste abilitati extraordinare. Este confuz pentru cititor la inceput, dar Vinge este in stare sa te faca sa intelegi modul cum o entitate cu mai multe corpuri si personalitati gandeste si actioneaza.

  Nu este o carte perfecta, dar ii sunt iertate toate. Daca sunteti un fan al genului hard SF, veti gasi totusi unele mici potriviri convenabile, precum faptul ca extraterestri traiesc intr-o biosfera asemanatoare cu cea a oamenilor, dar si ca modul de gandire si motivatiile actiunilor extraterestrilor sunt foarte specific umane. Iar pentru o fiinta transcendenta, cu capabilitati mult peste cele omenesti, comparabil cu diferenta dintre inteligenta umana si cea a microbilor, Blight este mult prea uman in motivari si actiuni. Dar putem trece cu vederea peste aceste detalii, care in tabloul de ansamblu nu le mai remarci.

  Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
  Înapoi Scrie comentariu
  Promo

  Acasă | Căutare | Catalog | Edituri | Newsletter | Contact | Informații | ANPC | Hartă site

  Copyright © 2009 librarie-online.com · designed by WebDesign · powered by Global Net Sales.